Sharp LC-70LE835E 3D QUATTRON LED TV
Akcis r: 1.099.990 Ft
Rgi r: 1.499.900 Ft

Dali Phantom H-80
r: 99.995 Ft

Dali Phantom E-80
r: 74.995 Ft

Dali Zensor 7 szett
Akcis r: 339.990 Ft
Rgi r: 429.970 Ft

Mission MX-4 AKCIÓS SZETT (MHT)
r: 169.900 Ft

Samsung UE55ES6100W 3D Slim LED Smart tv
Akcis r: 449.990 Ft
Rgi r: 497.990 Ft

Panasonic TX-L55WT50 SmartViera 3D Full-HD LED TV
Akcis r: 599.990 Ft
Rgi r: 899.990 Ft

Panasonic TX-L47DT50E SmartViera 3D Full-HD LED TV
Akcis r: 369.990 Ft
Rgi r: 519.990 Ft

Panasonic TX-L47ET50E SmartViera 3D Full-HD LED TV
Akcis r: 299.990 Ft
Rgi r: 419.990 Ft

Samsung UE55ES8000S 3D Slim LED Smart tv
Akcis r: 729.990 Ft
Rgi r: 819.990 Ft


159.990 Ft-tól


119.990 Ft-tól


33.900 Ft-tól


299.990 Ft-tól


2.100 Ft-tól


11.990 Ft-tól


3.990 Ft-tólTesztek/ Érdekességek
Televíziók

Ipari megjelenítők

TV Konzolok, Fali tartók, Állványok, Média bútorok

Házimozi

Kivetítők

DVD és Blu-ray készülékek

HiFi Sztereo készülékek

Mini Hifi

Hangfal, hangfalszett

Fejhallgató, fülhallgató

iPod/iPhone/iPad

Multimédia - Multi-Room rendszerek

Kábelek, kiegészítők, alkatrészekAz aktív, a passzív és a szemüveg nélküli. Mondhatnák úgy is: A Jó, a Rossz és a Csúf!
2012.November 13. 12:18


Meglestük a Toshiba szemüveg nélküli 3D tv-jét! Ez lenne a jövő? Biztosan, de ma még trónon maradnak a régi technológiák!

Az aktív, a passzív és a szemüveg nélküli.

Sokan vesézték már ki ezt a történetet az aktív és a passzív oldalról nézve, így most ebbe nem is mennék bele. De most a Toshiba jóvoltából egy új technológia lépett a színre (bár ne tette volna…). A Toshiba bejelentése felbolygatta a piacot és elképesztő érdeklődést generált mind az interneten, show-kon, mind a boltokban. Az utóbbi időben többször hallottam/halottuk, hogy majd a szemüveg nélküli, ők megvárják azt. Eljött az idei Hifi Show és a legnagyobb érdeklődés a Toshiba új, szemüveg nélküli 3D tévéje iránt mégjobban megnőtt. Tömegek álltak a kiállító terem elött. Az ajtón egy cetli várt minket, amin azt közölték, hogy technikai gondjuk van így nem tudnak most fogadni minket. (Mint késöbb kiderült nem érkezett meg a televízió.) Kiváncsian vártuk az új 3D technológiát. Ha levesszük azokat a tényeket és jólhangzó szlogeneket amit ránksütnek a reklámok a 3D-ről, és aktív oldalon végre bevesszük a plazmákat a sorba, akkor jól látszik, hogy az LG passzív rendszere adja a mozisabb élményt és nagyobb mélység-élességet, de sajnos vele jön a kisebb felbontás. Ezt ugyan sokan nem tartják fontosnak, de ha teljesen objektíven nézzük, akkor bizony zavaróan nagy pixelek vannak és nagyon zavaró fekete csíkok. Ennek ellensúlyozására a vásárló hátrébb megy a tv-től, így viszont csökken a mélység, de eltünnek a fekete csíkok. A kép síkjából (vertikálisan) kilépve széteső 3D az ajándékunk. Az aktív oldalon a kép minősége vitán felül áll. FullHD kép mindkét szemnek és tűéles 3D. Itt belép a szemüveg súlya (ma már alig 30 gramm egy szemüveg) és a villódzás. A cross-talk (áthallás) jelenséget direkt hagytam ki, mivel ez csak LCD esetében van jelen, plazmáknál szinte nincsen. A villódzás sajnos létező jelenség, de a nagytöbbség számára nem zavaró, akit viszont zavar, vagy érzékeny erre, annak bizony marad a passzív megoldás. LCD-ben egyértelmű a passzív rendszer előnye.

Ezeket a hátrányokat megszüntetve érkezne a Toshiba új üdvöskéje, a szemüveg nélküli 3D tv. Sajnos nem véletlen a feltételes mód! Sajtóanyagok alapján már mindenki tisztában volt vele, hogy 4K-s a panel és 3D-ben is FullHD marad. Az első arculcsapás akkor ért, amikor kiderült, csak a mostanában elfogadott 3840x2160 pixel felbontású és nem a Cinema 4K (4096*2160) felbontást kapta a tv. Ez azt jelenti, hogy a consumer és a profi már megint más szabványt fogadott el. Amíg az ipari megjelenítők és kamerák a Cinema 4K-t veszik fel és adják le, addig nekünk vásárlóknak megint csak egy kis torzítással/vágással lesz 4K tartalmunk. Ez 6,25% torzítás vagy csökkenés. Nem tűnik soknak, de ha elterjedtebbek lesznek a 4K kamerák és ha azok a Cinema 4K-t rögzítik, akkor megint lesz alul-felül fekete csík. :-(

A bemutatón Bluray lejátszó hiányában (egy világpremier esetében nevetséges) egy pendrive-ról és egy 4k Boxról jött a tartalom. A 3D demo sajnos csak 720-as anyag volt, és ez látszott is. Sajnos nagyon. Amíg a két régebbi technológián szinte tökéletes lenne a végeredmény, itt sajnos még csak meg sem közelíti azt. A kép nagyon szemcsés, nagyon természetellenesek a színei. A készülék 4 színes technológiát tartalmaz, így valószínűsíthető, hogy vagy licensz alapján legyártott Sharp fejlesztés, vagy egyszerűen csak egy Sharp panel. A kérdés elől kitért a bemutatót tartó fiatalember, de azt azért hozzátette, hogy a Sharp haldoklófélben van. Ez bennem csak mégjobban megerősítette, ez bizony nagy valószínűséggel Sharp panel, annak minden hibájával együtt.

3D. Ez a leglehangolóbb dolog volt, a Toshiba készülékében. Lassú és hosszadalmas procedúra és emberek igazgatása szükséges a kalibrációhoz. 2,5 méterre a tv-től már akkora az ember feje a tv-n, mint amekkora a kalibrációs mező. Ez azt is jelenti, hogy minimális a mozgástér a tv elött, vagy nincs 3D. Sajnos akkor sincs, ha az optimális helyen vagyunk (2 különböző "perfect" jelölésű helyen próbáltam). A képet a széleken megcsúszott recés pixelek és szinte nulla mélységérzet jellemzi. Túlélesített és túlszaturált a kép. Aki a szemüvegek sötétítése miatt nem szereti a 3D-t, az megtalálta a neki való tv-t. Ha fényérzékeny papírt tennénk az ember feje mögé, leadhatnánk orvosi tanulmányozásra, mint röntgenfelvételt. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy valószínűleg direkt volt így, ez az a bizonyos "parasztvakítás" faktor. Csak azt sajnálom, hogy a 3D szemüveg nélkül is ebbe a kategóriába esik. Nagy valószínűséggel ez a jövő iránya, de nem hoz annyit a szemüveg nélküliség (jelen pillanatban), mint amenyit ront a 3D érzésén. Ha ez lett volna az alap, akkor a 3D nem terjedt volna el. Ezután óriási előrelépésnek éreznénk a szemüveges megoldásokat. Crosstalk nincs, mert mire lenne, szétesik a kép. Nagy csalódás volt számomra, és ahogy a beszélgetésekből hallottam másoknak is. Hiába a külföldi szaklapok hypolása és tesztjei, ez a technológia még nagyon gyerekcipőben jár és nem éri meg a mai árfolyamon számítva 2,3 millió forintot.

4K. Kicsit fura ezt mondanom, de ami jó lett volna benne, azt pont elrontja a tv LCD mivolta. A mozgókép kicsit mosott lett, még ekkora felbontáson is. Ha álló képet néztünk, akkor azért kijött, hogy más világ mint a BD, de csak közelről. 3 méterről már úgy néz ki mint egy HD adás, ami túl van élesítve. Ha az ember viszont 1,5-2 m-re van a tv-től, akkor azért leesik az álla. Lassan olyan a kép amit a szemünk is érzékel. Pixelek nyomát sem látni a képen. Az a réteg ami a 3D miatt kell viszont bizonyos szögekből érzékelhető.

Ha zavar minket a tv villódzása és a crosstalk, akkor a passzív megoldás a nyerő, ha a maximális minőséget és maximális 3D felbontást akarjuk, akkor aktív szemüveges PLAZMA készüléket vásároljunk. Itt kiemelném, hogy nem véletlenül írtam plazma készüléket, mert igazán csak a plazmákon nyerő az aktív rendszer.

A szemüveg nélküli 3D-t pedig hagyjuk meg a kiállítások sztárjának. Nagy valószínűséggel mindenki csak egyszer nézi meg..."


Név:


E-mail:Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Így elsõk között értesül aktuális akcióinkról, újdonságainkról, valamint olyan, exkluzív ajánlatainkról, melyek kizárólag hírlevél olvasóink részére készítettünk!


Csatlakozzon hozzánk
a Facebookon is!

Facebook